naši proizvodi su 100%
organskog porekla

Pšenica

Pšenica (lat. Triticum spp.) Je vrsta žitarica koja se uzgaja širom svijeta. Globalno, to je najvažnija zrna koja se koristi za ljudsku potrošnju, a druga je na skali ukupnog prinosa žitarica, odmah iza kukuruza; dok je treći pirinač. Pšenica potiče iz Levanta i Bliskog istoka.

Ječam

Ječam (lat. Hordeum sativum) je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae). Podijeljena je u tri vrste: a) dvostrana (Hordeum distichum), koja se najčešće koristi za proizvodnju piva, b) višestruka (Hordeum polystichum i Hordeum vulgare); i c) prolazni (Hordeum intermedium). Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Pevao je još u kamenom dobu, uzgajao se u drevnom Egiptu, Mezopotamiji i na prostoru evropskog Jevreja.

Kukuruz

Kukuruz (Zea mays) je jednogodišnja biljka-žitarica iz porodice trava (Graminae). Sve do Cortesovog osvajanja Meksika postojala je jedino u Sjevernoj Americi, nakon čega se proširila u Evropi. U Evropu je donesen 1493. a po nekim izvorima 1535. Na Balkan je stigao u 17. stoljeću. Razvile su se različite sorte sa širokom primjenom u prehrambenoj industriji.

Suncokret

Suncokret (Hellianthus annuus) ili podunac, đirasol, tornizol, čije botaničko ime Helianthus potječe od grčkih riječi helios (sunce) i anthos (cvijet) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae).
Suncokret je najveća biljka iz porodice brežuljaka i roda Heliantus. Njegov korijen je zapušten i vlaknast, sastavljen od mnogo malih korijena. Korijen može da prodre do 3 metra u dubinu

Uljana repica

Uljana repica (lat. Brassica napus) je industrijska biljka.
Seme se koristi za proizvodnju prehrambenog ulja, ali i za biodizel. U proseku 1 hektar zasejane uljane repice može dati 400 litara biodizela.
Najveći proizvođači su u zemljama Evropske Unije, Kanada, SAD, Australija, Kina i Indija. U potonjoj ova hibridna uljana repica čini 13% posejanih površina.

Šljiva

Šljiva (Prunus subg. Prunus) je podrod roda Prunus iz porodice roza (Rosaceae). Šljive se često smatraju sortama lokalnih šljiva (Prunus domestica L.), koje su brojne. Većinu sorti koriste ljudi za jelo u obliku voća, a ponekad se koriste i za drvo. Širom Evrope, alkoholno piće od šljiva se pravi od plodova ovog drveta (među Srbima se često naziva samo šljiva ili šljiva), što se u našem kraju smatra srpskim nacionalnim pićem. Često od marmelade i džemova (džem od šljiva)

Višnja

Višnja je voće nastalo križanjem slatke, domaće trešnje s divljim, kiselijim vrstama. Višnju s pravom nazivamo plemenitim voćem, zbog unutarnjih svojstava ploda. Smatra se da divlje vrste trešanja potječu iz zapadnog djela Azije. Negdje pred 2500 godina one su se počele i uzgajati, i to u Turskoj i Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju i zahvaljujući njima su se one proširile gotovo po cijeloj Evropi.

Jabuka

Jabuka (lat. Malus) je rod drvenastih biljaka iz porodice Rosaceae kao i ime za njihov plod (naučno ime ploda je pomum). Postoji između 25 i 50 vrsta u ovom rodu i preko 7500 kultivara domaće jabuke.
Domaća jabuka je listopadno drvo visine i do 12 m, sa gustom krošnjom. Listovi su naspramno raspoređeni, ovalni sa izraženim vrhom i nazubljenom ivicom. Cvetovi su bijele boje (početkom cvetanja rozikasti), sa 5 kruničnih i 5 čašičnih listića

POSETITE NAS JOŠ DANAS

SALAŠ DOO

Get IN touch

salas@saladoo.rs

+(381) 19 440-908

Maršala Tita 106
Salaš, 19224

NALAZIMO SE

Između Zaječara i Negotina u podnožju planine Deli Jovan

RADNO VREME

Pon-Pet: 8am – 4:30pm
Sub: Zatvoreno
Ned: Zatvoreno